Grekland är ett populärt resmål som passar alla åldrar och oavsett om du reser med hela familjen, med en kompis eller helt på egen hand. Kanske är det stenstränderna, det klarblåa vattnet, värmen och medelhavsmaten som lockar. Dröm dig bort med vår fullspäckade Grekland-guide. 

Grekland för hela familjen

Grekland är förutom Spanien kanske svenskarnas favoritresmål, särskilt för familjen med yngre barn & ungdomar. Här finns det många långgrunda stränder för heldagar på playan och flera vattenland som innebär roligheter för både vuxna och barn. Även den klassiska grekiska maten från hjärtat av medelhavet lockar de små, till och med de som är lite mer kräsna än andra. 

Många som reser till Grekland reser via charter och många stora resebolag har hotell och resorter på många av de grekiska öarna. Via charterresorna finns det dagsaktiviteter för barn i forma av barnklubbar och tonårsklubbar för de lite äldre barnen- För de vuxna finns det roliga träningspass och möjlighet att besöka spaat samt kvällsshower som även passar utmärkt för de kvällspigga barnen. 

Vissa större hotellområden på Rhodos, Kos, Korfu och Kreta har egna vattenparker. 

Grekland för vuxna 

För de som reser i endast vuxet sällskap finns särkilda hotellösningar med fokus på det goda livet i form av spa, fitness och restauranger av högsta klass. Här ligger fokus på lugn och ro och nära till allt man behöver. 

Meningen med hotellösningarna för vuxna är att sätta lite guldkant på den barnfria semester. 

Grekiska smultronställen

  • Rhodos. Staden med långa stränder, medeltida kvarter och partygator. 
  • Kreta. Upptäck Kreta med både fina sandstränder och vackra antika kulturskatter.
  • Zakhynthos. Består av långa sandstränder. Här kan du besöka Laganasbukten och spana efter den stora havssköldpaddan Caretta caretta som kan väga upp emot 100 kilo. 
  • Kos. 90-talets partyö har rest sig med värdighet och har återigen blivit en av alla ö-pärlor som finns på Grekland. Här hittar du underbara stränder, mysiga tavernor och stigar perfekta för en cykeltur. 
  • Naxos. Badparadiset Naxos bjuder på långgrunda stränder som täcker många mil på ön. Det är också en bra destination att besöka under båtluffen.

Populära grekiska sevärdeheter

Grekland är fullt av vackra sevärdheter. Kanske speciellt när det kommer till ruinerna avAkropols från antikens Grekland, men lika mycket finns det andra sevärdeheter som du helt enkelt inte får missa. 

Elafonissi 

På Kreta finns Elafonissi som är en rosa strand belägen vid Kretas sydvästra udde. Udden ligger cirka sex mil utanför Chania och sägs vara en av de vackraste stränderna på Kreta. Färgen som är rosaskimrande kommer från fint malda snäckskal som slipas med hjälp av havet. 

Upptäck Symi – Rhodos grannö

Symi är en av Tolvöarna och är den ö med mest kultur av de alla. När du besöker Symi kan du besöka populära sevärdheter som en tvättsvampsfabrik, där du får lära dig mer om svampdykning, och klostret Panormitits. 

Förutom sevärdheterna så är Symi en riktig medelhavspärla med pastellfärgade hus och en hamn full av liv.

Besök palatsen Knossos & Heraklions 

Knossos är en av Kretas största minoiska palats och därmed också Kretas populäraste sevärdhet. Här bodde Kung Minos – hjälten från mytologin som tappert kämpade mot vad som sägs vara odjuret Minotauros. Knossos återupptäcktes under arkeologiska utgrävningar på 1800-talet. 

Genom att besöka palatsen Knossos och öns huvudstad Heraklions tas du tillbaka 4000 år i tiden. Här kan få guidade turer med kända berättelser från myologin och vid ett besök i Heraklions får du möjlighet att besöka det arkeologiska museet. 

Åk till Zakynthos och besök Olympia 

Olympia på Zakynthos är ruinerna från den plats som en gång i tiden ska ha lagt grunden för de Olympiska spelen som vi känner till dem idag. Upplev hur en av Greklands viktigaste platser år 776 f.kr. fick äran att tända den första olympiska elden och att vara en av de 20 000 åskådare som en gång ska ha stått på platsen och hejat på sina hjältar.