Även under resans gång finns det saker som du behöver ha koll på och förbereda dig inför. Här har vi listat några viktiga och praktiska saker som du behöver vara förberedd på under resan. 

Kontokort och kontanter

Precis som dina andra värdesaker är det bra att hålla hårt i ditt kontokort under resan. Och kanske ännu viktigare är det att spärra kontokortet om det mot förmodan skulle försvinna eller bli stulet. Lyckas du spärra kortet direkt slipper du ekonomiska efterföljder. Har någon obehörig däremot hunnit använda kortet innan du hinner spärra det kan du tyvärr bli tvungen att stå för skulden på egen hand. 

För att du inte ska anses varit ”grovt oaktsam” i förvarandet och hanterandet av ditt kontokort ska du till exempel inte lämna kontokortet framme i hotellrummet. Lås i stället in kortet i säkerhetsskåpet på rummet för att vara på den säkra sidan. 

När det kommer till fördelningen av kontokort och kontanter på resan är det bra om du har med dig en blandning. Tänk också på att ha med dig kontanter i lokal valuta då inte alla ställen eller transporter tar emot utländsk valuta.

Kom ihåg att kontrollera betalningar och uttag regelbundet under resans gång. 

Försök gärna ha lite koll på dina kortbetalningar under resans gång för att undvika bedrägeri och väldigt höga uttagsavgifter.

Länder inom EU/EES tillåter avgiftsfria uttag så länge ditt kort tillåter avgiftsfria uttag i Sverige. Reser du däremot utanför EU/EES har bankerna fri prissättning på uttagsavgiften. 

Misstänker du att du har utsatts för bedrägeri ska du kontakta din bank direkt. 

Betalning av hotellet

När du bokar hotell inför resan ber hotellet ofta om ditt kontokortsnummer för att kunna reservera en summa på ditt kontokort. Hotellet kan nämligen ha rätt att dra av en avgift för utebliven ankomst eller sen avbokning. Kontrollera vad som gäller när du genomför bokningen. 

Spara viktiga kvitton och intyg 

För att du ska få ersättning från reseförsäkringen behöver du kunna styrka att du eller någon annan blivit sjuk eller råkat ut för en olycka och behövt sjukvård med hjälp av kvitton och intyg.