Även när semestern är slut och du är hemma igen finns det saker du kan behöva göra innan du kan fortsätta med vardagslunket. Kontrollera dina kontoutdrag, anmäl skadat bagage eller borttappade föremål och dubbelkolla vad din reseförsäkring täcker egentligen. Allt du behöver veta har vi listat här. 

Kontrollera kontoutdragen extra noga

När du är hemma igen efter en härlig semester är det viktigt att du sätter dig ned och kontrollerar din kontoutdrag extra noga. Anledningen till det är att bedrägerier via kontokort ökar, särskilt genom en metod som kallas skimning då informationen på ditt kort kopieras över till ett nytt kort vilket leder till att bedragare kan genomföra uttag och köp med uppgifterna från det kopierade kortet. 

Kontakta din bank så fort du noterar uttag eller aktivitet på ditt kontoutdrag som du inte känner igen. 

Borttappade föremål

Om du har glömt eller tappat bort ett föremål på resan kontaktar du personalen på hotellet du bodde på under resan. Annars erbjuder flera resebolag dig att efterlysa borttappade föremål.

Skadat bagage

När du har hämtat din väska från bagagebandet och ser att den eller något i packningen har blivit skadat under flygresan kan du ha rätt till finansiell kompensation. Det är nämligen flygbolaget du reser med som ansvarar för allt incheckat bagage. Då är det viktigt att du anmäler skadan på väskan direkt i ankomsthallen, anmäler du skadan i efterhand kan det bli svårt att bevisa att skadan beror på flygresan och det blir betydligt svårare för dig att få finansiell ersättning. 

Däremot måste inte flygbolaget alltid ersätta ditt skadade bagage. Har skadan till exempel uppstått på grund av att bagaget  är ömtåligt eller om din väska har orsakat skadan ligger ansvaret på dig och inte flygbolaget. 

Reseförsäkringen kan ge ersättning för skadat bagage

Har du ett bra reseskydd via hemförsäkringen eller om du har en separat reseförsäkring kan du eventuellt begära ut ersättning från den. Undersök vilka villkor som gäller för din försäkring. Villkoren skiljer sig mellan olika försäkringsbolag och reseförsäkringar.