En semester kan aldrig planeras för mycket i detalj och oavsett hur mycket du än planerar är det inte säkert att reseplanen är vattensäker då heller. Trots det finns några saker du alltid bör tänka på och förbereda inför resan. Läs vidare så berättar vi mer. 

Kolla passets giltighet

Ska du resa utanför EU/EES räcker det inte bara med att du har med dig ditt nationella id-kort utan för att få resa in i landet behöver du också ha med dig ett giltigt pass. Leta upp passet och se till att giltighetstiden håller för din resa. 

Tänk på att kolla ditt pass i god tid innan avresa. Har passets giltighetstid passerat behöver du ansöka om ett nytt pass vilket kan ta lite tid. Är det så att du varken har ett giltigt pass eller lyckas få en tid hos Polisen för att ansöka om ett nytt finns möjligheten att ordna ett tillfälligt pass på flygplatsen strax innan din avresa. 

Skaffa EU:s sjukvårdskort

Ska du resa inom EU/EES bör du se till att skaffa EU:s sjukvårdskort som ser till att du får vård på samma villkor som medborgarna i landet du befinner dig i om du skulle behöva söka sjukvård under din utlandsvistelse. 

Beställ kortet hos Försäkringskassan. 

Packa smart

En gammal men ändå lika kär punkt på checklistan inför resan är att packa smart. Vi vet ju alla att det inte finns några hundraprocentiga garantier för att väskorna kommer fram.

Därför vill vi tipsa dig om att packa ned alla de viktigaste sakerna som laddare, hygienartiklar och badkläder i handbagaget så att du är förberedd på alla plan. 

Köp en reseadapter

Eftersom elkontakter och elstyrka varierar runt om i världen är en reseadapter ett viktigt inköp du bör göra innan avresa. Reseadaptern kommer väl till pass oavsett om du ska på en kortare weekend i London eller en solsemester på Cypern.