Turisterna anfaller – lokalborna har fått nog

Bild: visitfaroeislands.com

I veckans program, Korrespondenterna handlar det om turism. Följande står om programmet: ”Vi blir allt fler som ska samsas om samma sevärdheter och det tär på både människor och miljö. Som Insta-fenomen invaderas en liten by i Österrike av närmare hundra busslaster – om dagen. Andra, som Färöarna, väljer att begränsa turismen för att bevara sin miljö.” En del lokalbor har verkligen fått nog medan andra välkomnar turister men önskar att det blir mer organiserat. Ett mycket intressant och tänkvärt avsnitt – se det! Programmet kan ses till 26 oktober 2020. Länk till programmet som kan ses på SVT Play https://www.svtplay.se/video/24223086/korrespondenterna/korrespondenterna-sasong-23-turisterna-anfaller?start=auto

Hallstatt

I programmet berättar borgmästaren i Hallstatt att han vill begränsa turismen. En guide pratat om överturism och han säger till besökarna att inte gå in i privata områden. Att det inte är en kulissby utan att det bor människor på platsen. Hallstatt har nått sin peak när det gäller turister. Platsen ser ut att vara mycket vacker, en plats jag gärna skulle åka till om det inte vore för alla turister. Fast som det sägs i programmet, alla behöver inte åka till samma ställe.

Färöarna

På Färöarna säger en lokalbo att turister är välkomna men att turismen behöver organiseras bättre, så att alla inte åker till samma platser. Här påverkas naturen av slitaget som turismen medför, framförallt drabbas lunnefågeln. Turisterna går vid lunnefåglarnas häckningsplatser, en annan påverkan är att ungarna svälter då de blir utan mat.

Instagram förstör

Instagram tycker många turister är en bra källa till information om huruvida man vill besöka en plats eller inte. En del säger att de vill inspirera andra att besöka en plats som de visar på Instagram. Men är det verkligen syftet? Det tycks ha blivit en grej att åka till platser man sett på Instagram för att sedan visa omgivningen att man minsann själv har varit där. För trots visar de flesta upp det bästa och inte det sämsta med platserna man besöker. Nackdelarna med överturism beskrivs sällan på Instagram. Kanske borde folk sluta lägga upp bilder i sociala medier från sitt resande, så att de inte uppmuntrar andra att resa till en plats?!

Förra året (2018) gjordes 1,4 miljarder turistresor.

Tourists go home

En som skriver om att åka till andra platser än de populäraste platserna är Vagabondredaktören Per J Andersson, ”Tourists go home? Nej, åk någon annanstans istället!” https://www.svt.se/opinion/tourists-go-home-nej-ak-nagon-annanstans-istallet

Städer som fått nog

Vilka platser som fått nog av anfallande turister skriver SVT om. Här är städerna som har fått nog av överturism https://www.svt.se/nyheter/utrikes/har-ar-staderna-som-har-fatt-nog-av-overturism

Bild: Pixabay.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.