Ett besök vid Dödens port vid Auschwitz-Birkenau

Bild: Minett Sikström

Hur beskriva ett besök vid Auschwitz-Birkenau? Jag vet inte om det går. Vissa saker bör upplevas på plats, personligen. Många tankar far genom mitt huvud. Tankar om hur ond människan egentligen är och vad människan är kapabel till för att överleva. Samtidigt som jag hör guiden prata genom mina hörlurar och vi får se hår, skor och mycket annat från tiden som en gång var, tänker jag också att detta har blivit en turismfabrik.

Bild: Minett Sikström

Då dödsfabrik – nu turismfabrik

Förr var den en slags dödsfabrik, nu vallfärdar (mer eller mindre) turister och skolklasser dit, nu är det en turismfabrik. Det är av pengarna från turismen/besöken som Auschwitz-Birkenau kan upprätthållas. Och, ja, det är ett viktigt besök att se rester från det fasansfulla som pågick här. Hit kommer cirka två miljoner besökare per år.

Bild: Minett Sikström

Övervakad under rundvandringen

Under besöket går man på led med hörlurar, min grupp bevakas/sköts av tre stycken, guiden och två personer till. En av dessa övervakare går alltid sist. Vilket fick mig att få lite vibbar från min tid i Nordkorea, alltid övervakad. Men vid Auschwitz-Birkenau är det befogat och rätt att ha någon som övervakar oss. Det finns så många korkade människor, man vet aldrig vad folk kan ta sig till, så, ja, övervakningen fyller sin funktion.

Bild: Minett Sikström

Fler resebloggare om platsen

En annan resebloggare (Resa Medvetet) har skrivit om sitt besök vid denna plats: ”Resa och göra något obehagligt & smärtsamt – dags för besök på Auschwitz” http://Resa och göra något obehagligt & smärtsamt – dags för besök på Auschwitz och en annan resebloggare (4000mil.se) har också skrivit om sin upplevelse av platsen: ” En dag i Auschwitz-Birkenau med min 14-åriga dotter – och en guide till hur man besöker lägret” https://4000mil.se/index.php/auschwitz-birkenau/ 4000mil.se har även skrivit om att denna plats INTE var något ”WOW-moment” https://4000mil.se/index.php/nar-kommer-wowet-kickarna-som-vi-reser-for/

Boktips!

Inför och under mitt besök till Auschwitz läste jag boken: Tatueraren i Auschwitz. Boken handlar om Lale Sokolov som kommer till Auschwitz-Birkenau 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som märkts ut för att de ska få ”leva”, det vill säga arbeta sig till döds i stället för att gasas ihjäl direkt. På plats möter han kärleken i sitt liv. Det är en bok som skildrar de hemskheter som skedde där och hoppet som kärleken tänder. Läs mer om boken https://www.expressen.se/nyheter/han-tatuerade-henne-i-auschwitz-sen-gifte-de-sig/

Bild: Minett Sikström (Turister på kö till gaskammaren och brännugnen)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.