I höst är det slutklättrat vid Australiens landmärke – Uluru

Bild: Pixabay

I höst är det sluttrampat för myrorna eller minga som Pitjantjatjarastammen kallar de människor som klättrar uppför det kända berget Uluru eller Ayers Rock i Australien. Uluru-Kata Tjuta National Park Board annonserade under 2017 att turister kommer förbjudas klättra på berget från och med den 26 oktober 2019. Denna tidpunkt närmar sig nu med stormsteg, vilket har lett till turistrusning för att få klättra upp på berget innan det är för sent, skriver news.com.au https://www.news.com.au/travel/travel-updates/when-does-uluru-close-to-tourists/news-story/b65d0a2322fc0c9e24c4fd44437b15b6.  

Ökning av folk

Runt 140 människor per dag brukade klättra uppför berget när beslutet togs 2017. Men dessa siffror har nått nya höjder nu är det mellan 300 och 500 människor per dag som tar sig uppför berget.

Respektlöst att klättra

Uluru, antas vara runt 550 miljoner år gammal och 348 meter hög. Berget ligger centralt i Australien, i den södra delen av norra territoriet och nås enklast från Alice Springs. Klippan har stor betydelse för Australiens ursprungsbefolkning aboriginerna, klippan tillhör Anangu- folket ( (ett samlingsnamn för de olika stammarna i ökenområdena i Australien mitt). Att urbefolkningen ser med avsky på att klippan bestigs av turistflockar är det ledande skälet till förbudet. Det anses respektlöst att klättra på klippan. Klippan är också miljömässigt känslig och dessutom är klättringen farlig.

För många, särskilt en stor del av Australiens vita befolkning, är en klättring vid Uluru något som bör upplevas åtminstone en gång i livet och en erfarenhet man bör ge sina barn. Japanska turister är en annan grupp människor som gillar att besöka Uluru.

Därför är hotell och pensionat i området nu närmast fullbokade ända fram till slutet av oktober. 

– Det kommer att bli fullkomligt galet, säger hotellägaren Lindy Severin.

På Ayers Rocks hemsida kan du läsa om beslutet till att förbjuda klättring på klippan https://www.ayersrockresort.com.au/blog/closing-the-uluru-climb

Står en klättring vid Uluru på din bucket list? Eller har du klättrat uppför klippan?

Bild: Jag vid Uluru. Fotograf: okänd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.