Ökad turism vid Bajkalsjön orsakar problem


Bild: Pixabay.com

Under 2018 reste 186000 turister från Kina till Ryssland, vilket är den största gruppen utländska turister som besöker landet. Vilket är en ökning med 37 procent mot året innan, 2017. Efter att ha besökt Irkutsk med omnejd drar besökarna vidare mot Bajkalsjön. Toppen var i augusti. Favoriterna att besöka är även Listvyanka, Olkhon Island och Baikalsk. Bajkalsjön går att besöka året runt. På vintern kommer människor från olika delar av världen för att se den kristallklara isen och det är även mer underhållning i form av festivaler och svävare, skriver tourism-review.

Negativa konsekvenser
Det positiva med fler besökare innebär också att det medföljer negativa konsekvenser så som miljöproblem. Lokalborna kämpar med skräp och avloppsvatten som besökarna förstör och med fler besökare att vänta finns en rädsla för att situationen ska bli ohållbar. Till exempel har staden Listvyanka inget centralt vatten eller avloppssystem. Sjöns vatten är en ”mikrobisk cocktail”, enligt miljöaktivisten Maria Rikhvanova.

Ny lagar
För att lösa situationen, nya lagar planeras. Det är nödvändigt att göra förändringar mot det beslut som ”chief State Sanitary Doctor of the Russian Federation” gett om att minska skyddade områden.

Problem med hotell och skatter
Det finns andra problem än miljöproblem. Hotell och rekreationsbyggnader är byggda av kinesiska fonder. Myndigheter anklagar att det är illegala byggnader. Ett annat problem är att kineser inte betalar (affärs)skatt. Vilket medför att de lokala myndigheterna går miste om pengar som skulle kunna använts till bättre infrastruktur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.