Snälla – flyg mer för klimatets skull!

Bild: Minett Sikström

Ja, precis så känner jag efter att ha debatterat med en äldre (om bilden stämmer) man på twitter. Jag retweetade ett inlägg om Indien som en skrivit på sin blogg. Varav denna man replikerade med: ”Intressant! Hur tar du dig till Indien?” Även om jag förstod att frågan var avsedd till bloggskrivaren (inte jag) kunde jag inte låta bli att svara. Och då satte bollen igång att rulla, med kommentarer som i alla fall inte får mig att flyga mindre snarare tvärtom.

Jag svarade twittraren att jag flög dit och undrade om han hade något annat förslag på hur jag kan ta mig dit. Och vad han svarade, se nedan!

 

För det första är det inget skryt, för det andra så är inte båt speciellt miljövänligt, hur pass miljövänligt tåg är egentligen vet jag inte. Jag tänker på att för att lägga rälsen har det väl avverkats skog och annat som inte är bra för djur och natur (men visst bättre än flyget), lifta går bort som ensam kvinna, gå är inte bra för kroppen i dem sträckor vi talar om, och kanske skulle det resultera i ett sjukhusbesök – och det är inte miljövänligt. Rida – skojar han eller är han seriös? Att rida längre sträckor är inte bra för människan eller djuret man rider på, så det går fett bort. Avstå – nej, det alternativet finns inte på kartan. Detta var ungefär vad jag svarade men i kortare ordalag, han replikerade med att jag är egoist.

Sedan kom jämförelse med misshandel:

 

Dels börjar han raljera över sopsortering, när jag har svarat att jag gör andra saker för miljön och kallar mig dum och så försöker han skylla ifrån sig. Som om det inte vore nog så börjar han jämföra flygresor med misshandel, när jag skrivit att jag flyger mindre nu än vad jag gjorde förr. Alltså, jag har inget emot att man diskuterar mitt resande i allmänhet och klimatet i synnerhet, men då bör man hålla sig på en intelligent nivå med bra argument, vilket ”Lars-gubben” inte tycks klara av. Jag vet inte om jag ska tycka synd om honom eller skratta åt saken.

Men det fortsätter som om det inte redan vore nog:

Påhoppet handlar om att en annan twittrare hade en åsikt. Nej, jag blev inte upprörd, bara så trött att flyget blivit något en del människor vill hacka på för att sno åt sig billiga (miljö)poäng i klimatdebatten. Förut jämförde han med misshandel nu jämför han med alkoholism som är en sjukdom. En jämförelse, jag inte tror, de som befinner sig i denna sjukdom eller är anhörig eller medberoende håller med om, jämföra alkoholism med flygresor. Ja, han har rätt i att han är löjlig, där är vi överens.

Ovanstående skrev jag därför jag är så trött på att folk tror att de är miljövänliga men skulle man syna dem i sömmarna är de nog inte så miljövänliga som de vill framstå (självklart finns det undantag).

Han går hela tiden till angrepp mot mitt flygande medan jag vill diskutera klimat och miljövänlighet i stort, men det vill inte han. Det finns så mycket annat som inte är bra för miljön som exempelvis hur våra pensionspengar förvaltas, hur många barn och barnbarn en person har och kryssningsfartyg, sedan finns det mycket annat också. Nu tog jag några exempel men listan kan göras längre. Jag vet självklart att flyga inte är bra för miljön, det är inget en man behöver behöver mansplaina för mig.

Jag kan bara tacka Lars till att han uppmuntrar mig till att flyga mer, så att klimatet förstörs ännu mer, för det är så jag känner det. Varför ska jag bry mig om hans barnbarn, hade han åtminstone skrivit den yngre generation och inte varit egoistiskt och bara tänkt på sina egna barnbarn, hade det känts bättre, men nu är han lika egoistisk och förmodligen lika klimatförstörande (när jag flyger) som jag är, fast på andra sätt. Jag tycker inte att man ska flyga mer för klimatets skull, för tydlighetens skull, skriver jag det. Det är bara känslan jag får efter ha diskuterat med Lars.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.