Guidebokens framtid – hur hotad är den?


Bild: Minett Sikström

Guidebokens framtid – hur hotad är den? Ja, just den frågan ställdes i och diskuterades i radioprogrammet Lundströms Bokradio. Medverkande i programmet är: Anna Blennow, lektor från Göteborgs universitet som forskat på äldre guideböcker och arrangerar historiska resor till Rom och Per J Andersson, författare och redaktör på tidningen Vagabond.

Vad innebär resande
Att resa är skam, lycka, klass och äventyr. Resande är en förvandling för bland annat oss själva och resmålet. Yngre resenärer reser för att hitta sig själv och hitta nya sidor hos sig själva, för att som äldre inse när tiden går att man landar i det man var.

En del förbereder resan genom att läsa en guidebok, en guidebok som har sett likadan ut länge. Jag är som Anna som medverkar i programmet, jag vill ha fakta. En instruktion. Och inget resereportage, däremot kan jag bli inspirerad genom skönlitteratur.

Guidebokens historia
Guidebokens historia går, vad man vet om, tillbaka till 8020-talet med en guidebok till Rom. Behovet av guideböcker kom i samband med att semestern blev längre och behovet av rekreation uppstod.

Är guideböcker begränsande eller berikande
I sambandet med googlandets tidevarv har förvirringen ökat. Behovet av guideböcker och korrekt information har ökat. Många har svårt att sålla bland informationen, informationen kan vara reklam, skriven av vanliga resenärer därför finns ett behov av att läsa vad professionella skribenter skriver om ett resmål. Vidare saknas djupare kunskap om resmål, det är ofta i korta format som inte alltid ger ett större sammanhang. Boken är bredare och djupare och ger information som för den som googlar, får googla på flera olika sajter för att hitta information.

Kommer guideboken dö ut
Redan på 1600-talet var det många som kände leda över sevärdheter. Och ställde sig frågan: Hur gör jag det här till mitt? Nej, guideboken kommer inte dö ut.

Hur skriva om en nött plats
Som exempelvis Spanska trappan i Rom. För en motvals turist gäller det att använda sitt bildseende. Vad ska jag göra? Vad ska jag känna? Träna sina sinnen. Hur luktar det? Blunda en stund och ta in platsen! Eller Eiffeltornet i Paris, hur ta in den byggnaden som man sett på bild tusentals gånger. Ta hjälp av kulturen.

Citat från programmet:
”Att gifta sig är som att resa – ingen skulle göra det om de inte såg andra göra det.”

”Alla drömmer om att vara en resenär – men få är det.”

Sparar du guideböcker eller slänger du dem? Vad jag gör syns på bilden överst. Liksom det syns vilken som är min favoritstad i världen.

Lyssna på programmet, det är 45 minuter långt! Det jag skrivit om är ett axplock om vad som tas upp i programmet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.