Känn ingen flygskam när du flyger utomlands


Flygskam – detta töntiga ord blev ett av 2018 års nyord, skriver SR. Känner du flygskam? Undrar kanske någon. Svaret är enkelt: Nej, det gör jag inte!

Bilskam
I Sverige har antalet utrikes flygresor per invånare dubblerats sedan 1990-talet – och ökningen fortsätter. Beräkningar visar att svenskarnas internationella flygande står för lika mycket utsläpp som all bilkörning i Sverige. Men jag hör eller läser nästan aldrig om att folk borde sluta köra bil, för att värna om miljön och klimatet. Och att de borde sluta köpa bilar och om de nu ska köpa en bil köper en miljövänlig bil. Eller att de ska klimatkompensera för att de har bil. Klandras bilägarna för att känna bilskam? Knappast

Flyganställda och flygskam
Det är inte privatpersoner som blir påhoppade med detta töntiga ord, även flyganställda drabbas av detta påhopp. Hur upplever flyganställda när flygresor har fått löpa gatlopp för miljöförstöring, säger de att flygskam ingen hit för flyganställda, skriver SR.

Sluta flyga
Att jag åter kom att tänka på detta ord och ”de som stannar på marken” vill få oss som flyger att känna skam, var när jag läste ett blogginlägg skrivet Dryden. Dryden är mästare på att blanda allvar med ironi, läser du inte hans blogg, så börja med det nu, läs detta blogginlägg: Sluta flyga nu hakar jag också på (typ). Där han skriver om saker som också är mindre bra för miljön men som inte skuldbeläggs och han skriver på sitt karakteristiska sätt med en gnutta ironi och humor med allvar i botten.

Konsumtionsskam
Har du någonsin hört talas om konsumtionsskam? Barnskam? Renoveringsskam? Matskam? Bilskam? Nej, jag trodde inte det, med undantag av någon eller några personer. Men faktum är att flyget inte är den största miljöboven som den många gånger målas upp som. Visst, den är inte miljövänligt eller bra för klimatet, absolut inte, men inte på den nivå som de som vill få en del människor att känna eller uppleva flygskam vill.

Barn den största miljöboven
Den enskilt största miljöboven är barn, flygresor är riktigt miljövänliga, jämfört med vad ett barn medför för slitaget på miljön. Enligt en studie, de fyra livsstilsvalen som är mest effektiva för att minska din klimatpåverkan är barn, den stora miljöboven, skriver lu.se.

Hur ofta läser eller hör du att barn är den enskilt största miljöboven jämfört med hur ofta flyget skuldbeläggs?

För faktum är väl ändå att bygga upp en skam över att flyga är inte rätt väg att gå – vi kan och bör ju inte skämmas för den vi vill vara.

6 svar på ”Känn ingen flygskam när du flyger utomlands

 1. Det är ju otroligt mycket lättare att skippa nöjesresorna till Mallorca än vad det är för de flesta att sluta köra bil…

  • För de flesta är det lika enkelt att sluta köra bil som det är att skippa nöjesresorna till Mallorca, om de skulle vilja. Det finns buss, tåg, cykel, promenera med mera. Det är ofta ren lathet att köra bil, de flesta sitter också ensamma i sina bilar.

 2. Om folk slutar producera barn så dör ju människan ut, däremot tycker jag absolut man ska fundera på hur många barn man sätter till världen.

  • Nu skriver jag inte att jag vill att människan ska dö ut. Det behövs information och preventivmedel, framförallt i mindre utvecklade länder. Rent krasst skulle världen må bra av en enbarnspolitik.

 3. Jag och min fru reser gärna söderut med flyg. Om möjligt 2 gångar om året, och vi känner då absolut ingen flygskam alls och kommer inte att känna så nån gång.

  Att barn skulle vara en än större miljöbov än flyget tror jag på. Jorden är redan nu på tok överbefolkat och folk som absolut måste ha ca 10-15 ungar borde verkligen skämmas. Kina har rätt, ett barn pr. familj. Det räcker.

  • Det finns ingen anledning att känna flygskam. Om man inte flyger varje vecka eller så. Men några resor per år tycker jag är helt ok.

   När det gäller barn råder det ingen tvekan om att barn är miljöbovar. Nu är det ju inte så många som skaffar 10-15 barn, men om kvinnan fick bestämma över sin egen kropp skulle barnafödandet minska samt information och kunskap om preventivmedel och tillgång till preventivmedel. Kina kommer i framtiden få problem med sin enbarnspolitik, det kommer finnas för människor som kan ta hand om de äldre samt att det finns för få kvinnor, då många anser att söner är bättre att få än en tjej.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.