Boktips: Ett jävla solsken


Bild: Forum

De flesta av oss lever väl egentligen inte ett så händelserikt och innehållsrikt liv, det vill säga det är inga liv eller personligheter som kommer att skildras i framtiden, efter vår död. Men det finns ju människor som har levt och lever mycket intressanta liv. Och vars liv blir en biografi. En av dem är Ester Blenda Nordström.

Augustpriset
I en bok skriven av Fatima Bremmer som heter ”Ett jävla solsken” skildras hennes liv och leverne. Fatima fick mycket välförtjänt Augustpriset 2017 för denna bok.

Äventyrare och journalist
En av dem som till synes verkar ha levt ett varierat och relativt fritt liv är Ester Blenda Nordström. Vem var/är det? Kanske du undrar? Jo, hon var en kvinna som var banbrytande på många sätt. Hon levde mellan 1891 och 1948. Hon fyllde sitt liv med att arbeta som journalist, författare och äventyrare.

Varken snäll eller foglig
Vad var det då som gjorde Ester Blendas liv så händelserikt och innehållsrikt? Hon var den ostyriga pojkflickan från en nyrik familj som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig, snäll var hon nog i många avseenden men knappast foglig.

Wallraffande piga
Hon wallraffade innan begreppet ens var myntat. Hon gjorde det som Sveriges första undersökande reporter. Under falsk identitet arbetade hon hårt när hon prövade livet som piga på en bondgård, i Lappland tillbringade hon ett halvår med samer och fick stå ut med såväl jävla solsken som piskande snöstormar. Som om dessa äventyr inte vore nog begav hon sig även som tredjeklasspassagerare tillsammans med fattiga emigranter till Amerika och reste runt och träffade bland annat en massa svenskar. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och hon gifte sig för att kunna delta i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien, Kamtschatka. Hon reste runt i bland annat Kina och Japan och länder som Chile och Argentina. Hon körde bil och motorcykel, vilket under hennes livstid var ovanligt bland kvinnor. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem kom att förändra den svenska journalistiken.

Inspirerade Astrid Lindgren
Hon skrev flera böcker, bland annat En piga bland pigor och några barnböcker om en tjej som heter Ann-Mari Lindelöf, en tjej med en impulsiv vildhjärna. Dessa böcker barnböcker är uppenbart att en annan barnboksförfattare läste och fick mycket inspiration, nämligen Astrid Lindgren. Exempelvis tar Ann-Mari sin elaka lärarinnas cykel och hissar upp den i en flaggstång, vilket Emil i Lönneberga gör med sin lillasyster Ida. Ann-Mari skrämmer den snobbiga och mästrande prostinnan med en råtta. Fru Petrell i boken Emil i Lönneberga utsätts för samma behandling av Emil, för att ta några exempel.

Umgicks med dåtidens kändisar
Boken beskriver Ester Blenda Nordström på ett mycket bra och lättläst sätt om en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet, som mellan varven var långt ifrån ett jävla solsken.

Vill du veta mer om boken kan du se ett program på SVT Forum, biografi: Ett jävla solsken

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.