Är Uluru en monolit eller?


Bild: Minett Sikström

Är Uluru en stor sten eller hur ligger det egentligen till? Jag läste en artikel omUluru – aboriginers hjärta och själ skriven av chefredaktör för nwt.se då jag blev upplyst om att Uluru inte är en monolit och inte heller världens största klippa. Uluru kallades förr för Ayers Rock

Felaktig information
I artikeln skriver han bland annat: ”Denna världens största klippa verkar ha blivit nedsläppt från skyarna.” Fast det är inte sant, skriver Halloj Världen Vad är grejen med Uluru?.

Nu är chefredaktören vid nwt.se inte den enda som skrivit felaktigt om detta berg, detta gäller även mig själv, då jag har kallat Uluru för en monolit och inselberget. Vilket är helt felaktig information, vet jag nu.

Flertalet kallar berget monolit
Även Australienbloggen kjallar Uluru för ett inselberg. Svenska Yle skriver också monolit. Så detta tycks vara en vanlig fördom eller okunskap hos många människor.

En stor sten eller
Även Illustrerad vetenskap skriver om Är Australiens Ayers Rock en enda, stor sten?

Myror
”Från oktober, 34 år efter överlämnandet, tillåts endast de egna ta sig upp för bergets fårade klippor,” skriver chefredaktören, men då Uluru är en helig plats för aboriginerna klättrar de inte uppför berget. Det är något vi turister gör, därför kallas turister som klättrar på berget för myror eller Minga som Pitjantjatjarastammen säger.

Kallar du Uluru för en monolit?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.