All Inclusive – resor för den omedvetna turisten?


Bild:depositphotos.com

Flera av er har säkert hört historien eller vandringssägnen om den gamla mannen som levt hela sitt liv i Åre och som blev tillfrågad av en turist hur många gånger han varit uppe på Åreskutan. Svaret blev: ingen gång. Turistens följdfråga blir: varför inte det? Och svaret: jag har aldrig haft något ärende dit.

Denna historia/vandringssägnen kom jag att tänka på när jag läste om All Inclusive (AI),Rannsaka sig och ta ansvar (Hur svårt kan de va?), på Resa Medvetets blogg. Då många AI-resenärer aldrig lämnar området och därmed inte i lika stor utsträckning bidrar till att delta i det lokala (restauranger, försäljare med mera) på platsen. För att de helt enkelt inte har något ärende dit (världen utanför resorten).

Vad fan får jag för pengarna (på all inclusive)? Det varierar från resort till resort. Mat, dryck och boende ingår alltid. Alla serverar inte buffé, men del flesta gör det. Här serveras buffé, alkohol och party inom resortens väggar, och många lämnar aldrig platsen för att upptäcka den lokala kulturen.

Semestern är en flykt
Beror turisternas beteende om de negativa konsekvenserna med all inclusive på omedveten turism, okunskap eller att turisterna lägger ansvaret på destinationen och hotellet? Antagligen en blandning av alla orsakerna. Turisterna vill kunna njuta av sin resa och inte behöva känna något ansvarstagande. Turister (ordet kommer från engelskans tour, ”rundtur”) ser sin semester som en utflykt och flykt från det vardagliga ansvaret. Resan har länge setts som målet och en slags belöning då man orkat knoga på med jobbet och vardagen. Detta torde vara en stor anledning till att AI-resenärer inte orkar bry sig eller saknar kunskap om vad ett all inclusive-boende egentligen innebär. ”Rannsaka sig och ta ansvar (Hur svårt kan de va?)” – är nog lättare sagt än gjort för en del människor. Istället borde fokus ligga på hur nå ut till dessa resenärer om AI-resors negativa konsekvenser, alltså delge dem kunskap.

Borgerliga bildningsideal
Vår utbildningsnivå, klasstillhörighet och sociala bakgrund styr till stor del vart och hur vi reser. Många av de föreställningar som omgärdar turistresan bygger på gamla borgerliga bildningsideal: vi ska lära oss, utvecklas som människor och vidga våra vyer. Jag antar (kanske fördom hos mig) att de flesta AI-resenärer endast är ute efter sol och bad och struntar fullständigt i borgerliga ideal. För en del finns det en ständig rörelse bort till det oförstörda, medan andra tilltalas av det ordnade och förutsägbara. Men det senare ger ingen prestige. Det sistnämnda, ordnat och förutsägbart är precis vad AI-resenären önskar. Vad turister i mångt och mycket gör är att bedöma andra turister. Turister blir som en slags amatörsociolog på sin semester. Men nästan ingen är en turist – om man frågar dem. Det sägs att den som gjort en resa har något att berätta. Vilket inte är självklart. Det beror givetvis på resan, men framförallt på berättaren. Oftast är den som har varit med om dåliga eller dråpliga saker som har något att berätta, som att legat däckad i magsjuka, blivit bestulen eller försenade flyg. Så även den som har varit på AI-resa kan ha något att berätta från sin resa.

All inclusive historia
All inclusive började på 50-talet då franska Club Med erbjöd resor med ett koncept där det mesta en turist behöver finns inom räckhåll. Som namnet antyder är allt inkluderat i det pris kunden betalar innan avfärd. Sedan tog konceptet fart i slutet av 1980-talet i Karibien, Jamaica, närmare bestämt, därefter har konceptet spridit sig världen över. I detta koncept ingår också kryssningsfartyg.

Vad vill jag då säga med detta? Att inte bedöma andra turister utifrån deras resval. En del är omedvetna turister och andra har kunskap om resandets baksida men vill slippa ta ansvar.

Reser du på ett miljömässigt och socialt hållbart sätt? Är det hotellet och destinationens ansvar att värna om miljön och lokalborna? Eller är det turisternas ansvar att vara medveten om resandets negativa konsekvenser? Vad tycker du om All Inclusive-resor?

1 svar på ”All Inclusive – resor för den omedvetna turisten?

  1. Pingback: All inclusive, är det okej? - Livet & LA

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.