Vad händer med oss när vi checkar in på hotell?


Bild: Minett Sikström

Ett slags rum många som reser bor på är hotellrum. Om det skriver Sigge Eklund om i boken Rum – en roadtrip genom psyket. Sigge ställer frågan: ”Vad händer med oss när vi checkar in på hotell?” Han svarar på frågan: ”Vi vet att huset som vi kallar ”hotell” är ett vanligt hus, att den uniformerade mannen bakom disken är en utklädd människa. Men ändå intalar vi oss att vi har brutit igenom till en annan dimension.” Han skriver också om tre oförglömliga hotellupplevelser.


Bild: Minett Sikström

Dimensioner
Jag har inte reflekterat över hotell på det sättet. Jag ser hotell som en plats där man övernattar vid resande eller dylikt. Några dimensioner har jag inte tänkt på, jag tänker nog mest att städa hotellrum inte kan vara ett speciellt roligt jobb, men ett mycket viktigt och värdefullt jobb. Så det är väl den slags ”dimensionen” jag tänker på. Att inte strö ut mina saker över rummet, vilket jag i och för sig aldrig gör vare sig borta eller hemma. Det ska underlätta för städpersonalen.

Mitt rum VS Hyrda rum
Vidare skriver Sigge: ”Man säger ju mitt rum om sitt hotellrum, inte mitt hyrda rum.” och ”Att det finns en motsägelse: I hotellrummet finns den totala ensamheten. Samtidigt är gästen en del av ett sammanhang.” Tanken om ”mitt rum” eller ”hyrda rum” stämmer väl, tycker jag. Jag säger ”Mitt rum.” Dock känner jag inte igen tanken om den totala ensamheten på hotellrummet. Det hade varit intressant om Sigge hade utvecklat sitt resonemang. Det som är självklart för Sigge är inte självklart för andra.


Bild: Minett Sikström

Hotell skapar trygghet
Han skriver om det är en speciell trygghet i form av room service och en lobby. Några som tar hand om en. Dock från sina villkor. Och så är det i mångt och mycket. En del upplever hotellet som sitt hem. Vilket är en paradox då det inte finns några personliga saker i rummet. Ändå blir det ens eget i samma ögonblick som man slängt resväskan på sängen och stängt dörren bakom sig, skriver Sigge. Känslan känner jag igen även om jag inte slänger resväskan på sängen.

Sigges uppmärksamhet
Sigge skriver om: Lyxhotellens arkipelag – tre oförglömliga hotell. Han skriver några anekdoter från tre hotell. Ett av hotellen heter: Hotel Costes, vart det ligger och i vilket land framgår inte i texten. Där skriver han om att han är mer uppmärksam på omgivningen än är hemma. Tja, det kan ju bero på att hemma är det som regel ljud man är van vid. Det andra hotellet heter: Claridge’s, inte heller här skriver han vart hotellet ligger. Vid detta hotell läser han en bok och märker hur läsningen påverkas av miljön. Återigen, det är en annan miljö än vad man är vid hemma och då uppmärksammar man oftast omgivningen mer. Han tar med läsaren till Bali och berättar om en upplevelse, men vad hotellet heter skriver han inte.


Bild: Minett Sikström

Beskrivning av Bali
Inledningen till upplevelsen på Bali inleds med: ”Bali är skruvat. Ljuset är uppfuckat och föränderligt – ibland rosa och blått, ibland helt mörkt av moln mitt på dagen. Ibland lyser månen starkt som en gatlampa ovanför altanen.”

Are you hungry, Baba?
Just så har jag inte hört någon berätta om Bali, jag har inte varit där så om det kan upplevas på detta sätt vet jag inte. Sigge skriver om en lite rolig upplevelse på Bali. Hotellpersonalen kallar honom för baba . Han möts på hotellet med orden: ”Welcome, Baba. Here is your bungalow, Baba. Are you hungry, Baba?”

Vad betyder Baba?
Sigge frågar sin fru varför de säger Baba till mig och inte till dig? Betyder det Mister? Eller betyder det please?
Hennes svar: ”Du får testa.
Så nästkommande dag vid frukosten sa Sigge: ”Can I have more coffee, Baba?” till servitören. Servitören såg förvirrad på Sigge.
När servitören gått tog Sigge upp mobilen och googlade.
Baba, visade det sig, betyder ”gammal man.”

Vad innebär hotell och hotellrum för dig? Säger du ”Mitt rum” eller det ”hyrda rummet” när du vistas på hotell?

Jag skrev för några dagar sedan om De fem dummaste jävlarna på flygplatsen, ett kapitel ur boken som är skrivet av Alex Schulman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.