För – och nackdelar med att resa på grund av etiska och ideologiska skäl


Bild: Minett Sikström (Koh Lanta, Thailand)

Vart bör en person resa av etiska och ideologiska skäl och skriver du om det? Det var en fråga jag fick på twitter, i dag. Och, nej, jag skriver generellt inte om resandets baksidor, däremot har jag nämnt det någon gång. Jag hänvisade till resebloggen resamedvetet.se som reflekterar och försöker medvetandegöra sina läsare kring resandet och dess konsekvenser. Personen som frågade detta tycker att reseskribenter och resebloggare skriver för lite om nackdelarna med att resa. Så därför skriver jag nu några rader om bieffekterna kring resandet.


Bild: Bingo Rimers Instagram (Jag beskar stora delar av bilden, då det inte är min bild)

Thailand överexploaterat
Anledningen till att jag fick frågan om jag skriver om detta var ett Instagram-inlägg från Thailand som Bingo Rimer lagt upp och delar av texten löd:

”Det känns onekligen som stora delar av Thailand är totalt överexploaterat. Någon måste dra i bromsen snart.”

Vad Bingo inte skriver är att han själv bidrar till detta. Det finns många andra platser än Phi Phi Island i Thailand. Det finns dessutom många fler länder än Thailand att resa till.


Bild: Malena Ernmans Instagram

Skyltar inte i sociala medier
Detta fick mig att tänka på ett annat Instagram-inlägg en annan känd person, Malena Ernman, lade upp på juldagen. Hon skriver följande: ”Inte en enda Thailandbild i flödet!! Följer tusentals på sociala medier men så gott som inga utlandsbilder denna julen.” Vidare skriver hon att folk reser säkerligen lika mycket med att de inte skyltar med det på sociala medier.

Tror du att det är så att folk inte vill visa upp sin utlandsresa i sociala medier? Att folk skäms för att det bidrar till att förstöra klimatet?

Flygresor med positiv effekt
Sedan finns det personer som tycker att flygresor ger positiva effekter. I en insändare i Upsala Nya Tidning skriver personen att: ”Många turistresor är tvärtom direkt positiva för miljön. Exempel på detta är naturturism och safariresor där resenärerna betalar pengar för att besöka nationalparker och andra skyddade områden för att se djur och ursprunglig natur.”

Håller du med? Är vissa resor bara av godo?

Avstå resor till vissa länder
Vilka länder bör då en person avstå från att resa till av etiska och ideologiska skäl? Personen som ställde frågan till mig skrev att han i nuläget inte skulle resa till exempelvis Thailand, Turkiet, Ungern och Polen. Mitt svar till personen var att jag tycker det är upp till varje individ att avgöra vart den vill resa, men att personen bör vara medveten om situationen i landet den reser till.

Vad tycker du? Bör en person avstå att resa till vissa länder på grund av etiska och ideologiska skäl? Och vilka länder tycker du man bör avstå att resa till?

2 reaktion på “För – och nackdelar med att resa på grund av etiska och ideologiska skäl

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.