Klättring på Uluru i Australien förbjuds


Bild: Minett Sikström

Inselberget, monoliten Uluru (även känd som Ayers Rock) är en av Australiens mest populära turistdestinationer. Med inselberg menas att det står kvar där omgivande berggrund har eroderats bort. Sedan 1930-talet har turister kunnat klättra på detta spektakulära monolitberg som ligger i Uluru-Kata Tjuta National Park,vilket är något som aboriginerna inte uppskattat, då det bryter mot deras traditioner. Men om två kommer det inte längre vara möjligt att klättra på Uluru längre, skriver bbc.com.

Beslut togs
Ulurus ägare (aboriginerna) och representanter från nationalparken röstade igenom detta beslut vid ett möte. Förbudet kommer att gälla från och med 26 oktober 2019, vilket ger turistbyråer och dylikt möjligheten att ta bort denna aktivitet från sin agenda.

Minskad klättring
Det har funnits oroligheter över vilken effekt detta får på turismen, men antalet besökare som klättrat på Uluru har stadigt minskat, tack vare utbildning och medvetenhet. Bara 16 procent av besökarna klättrade mellan 2011 och 2015. Klättring på Uluru har också inneburit att människor har dött, mestadels på grund av för dåligt hjärta eller för dålig kondition.

Spirituell plats
Uluru är en spirituell plats för Anangu-folket, som ägarna till detta land. Området, Central Land Council (CLC), som representerar aboriginerna i centrala Australien, välkomnar beslutet.

”Detta beslut har vi väntat på länge, våra tankar går till de äldre som såg fram emot denna dag, men som inte längre är med oss för att kunna fira det,” CLC director David Ross said in a statement.

”Dagens beslut att förbjuda klättring hade varit otänkbart för tio år sedan,” tillägger Ross. Uluru är deras själ och hjärta.

Jag har klättrat
ja, jag erkänner. Jag har klättrat på Uluru, dock inte ända upp till toppen, då jag är på tok för höjdrädd. Annars hade jag nog också tagit mig upp till toppen och skrivit min namnteckning i gästboken. Idag kan jag inte påstå att det är något jag direkt ”skryter” över, men då, för typ hundra år sedan, talades det inte så mycket om aboriginerna och deras traditioner. Min medvetenhet och kunskap om Uluru var vid den tidpunkten inte samma som idag.

Har du klättrat upp för Uluru?


Bild: Minett Sikström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.