Same same but different – om Nordkorea


Bild: Minett Sikström

Så lika men ändå så olika uppfattningen av ett resmål kan vara. I senaste numret av resemagasinet Vagabond finns ett reportage om Nordkorea. Enbart därför köpte jag tidningen. Och mig veterligen är det inte många gånger som Vagabond haft resereportage från Nordkorea. Jag har läst resereportaget och tycker som det klassiska uttrycket: Same same but different.

Många frågor
Jag har besökt Nordkorea en gång. Vilket jag skrivit lite om Landet jag får mest frågor om,, det finns en stor nyfikenhet om landet.

Olika upplevesler
Resereportaget är skrivet av Björn Persson och det är också han som tagit bilderna. Mycket i reportaget känns igen som att genomgången av prylar/väska på tåget. Dock var inte käkarna sammanbitna på mannen som gick igenom mina prylar när jag åkte det tåget, som det skrivs om i reportaget. Tvärtom, han var en glad och skämtsam man, som var mest nyfiken på mitt godis, som jag tyvärr var för nervös för att komma på att jag kunde bjuda honom på. Fast att prylarna gicks igenom är ”same same” från min resa.

Same same
Miljöskildringarna är också ”same same” från min resa som cementlandskap som byts mot böljande fält och risodlingar, som Björn beskriver det. Han skriver: ”Jag frestas att plocka fram min kamera men påminns om att det är förbjudet att fotografera från tåget.” När jag åkte denna tågresa rådde inget fotoförbud, det var fritt fram att fotografera, vilket i princip alla i gruppen också gjorde. Så när det gäller fotografering under tågresan rådde olika omständigheter för Björns resegrupp och min.

Att Nordkoreaner röker som borstbindare är korrekt, det vill säga männen gör det. Jag kan inte minnas att jag såg en enda kvinna röka. Vilket inte Björn skriver i reportaget, om skillnaderna på kvinnor och män.

Tre generationer
Alla turister måste ha guider med sig som kontrollerar och tar med sig turisterna till olika platser. Och skulle någon turist göra fel, är det guidernas huvuden som ryker. Det är inte bara guiden/guiderna som råkar illa ut utan hela guiden/guidernas familjer drabbas i tre generationer. Vilket inte Björn nämner i reportaget.


Bild: Minett Sikström

Björn beskriver om gatorna i Pyongyang: ”Gatorna är så fläckfria att man skulle kunna äta direkt på asfalten.” Jag kan bara instämma, det är en bra skildring av hur det ser ut.

Gömde minneskortet eller?
I slutet av reportaget finns lite information om Björn där det står att han gömde minneskortet under ena skosulan. Känns lite väl överdrivet, om det är sant. Kan ju vara så att han vill krydda sin berättelse. Trots allt skriver han själv att: ” han verkar ointresserad av min tekniska prylar.” Och med tanke på bilderna i reportaget så är det inga speciella bilder, det är de vanliga bilderna som tas av turister som besökt Nordkorea.

Så sammanfattningsvis kan sägas att resereportaget om Nordkorea av Björn Persson i resemagasinet Vagabond var intressant att läsa men gav ingen som helst mer information för mig som varit där.

Om reportaget skall sägas att jag är medveten om att Björn endast har ett visst antal tecken till sitt förfogande och därför inte kan få med så mycket som han, kanske, skulle önska.

Hånade Nordkorea
Vill du veta mer om Nordkorea från någon som varit där rekommenderar jag radioprogrammet Verkligheten i P3 och avsnittet Åsa hånade Nordkorea. Hon upplevde saker som få turister gör. Lyssna!


Bild: Minett Sikström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.