Patrik Lundberg har Facit till hur du skriver (rese)krönikor


Bild: Minett Sikström

Kan du konsten att skriva krönikor? Om inte eller om du vill bli bättre har författaren, journalisten och krönikören, Patrik Lundberg, skrivit en bok i ämnet som heter: ”Facit – konsten att skriva krönikor. Vad har denna bok med en reseblogg att göra, kanske någon eller några undrar. Jo, att skriva ett blogginlägg påminner i mångt och mycket om att skriva en krönika.

Retorik
Boken inleds med tre stycken förord. Ett ovanligt (med tre förord) men smart grepp för att beskriva vad som är grunderna i en välskriven krönika. Och det är något som redan de gamla grekerna använde sig av, nämligen retorik, som innebär konsten att övertyga. Aristoteles sa att det krävs tre saker för att övertyga: Etos (personlighet), logos (logik) och patos (känslor). Dessa tre grunder beskriver Patrik mycket bra i förorden.

Skriv en reseberättelse
Hur görs då detta på bästa sätt när en resa ska beskrivas? I somras var det många (resebloggare) som var i Kroatien och om en berättelse därifrån ska väcka lyssnarens/läsarens intresse så rabbla inte fakta. Du bör rikta in dig på att beskriva en historia, om varför du/ni reste till Kroatien, vad hände under resan, vad du/ni gjorde, hur du/ni tänkte, kände och mådde. Då kommer du, antagligen, ha väckt lyssnarens/läsarens känslor och inlevelseförmåga och kanske har du väckt någons intresse att vilja resa dit. Kom ihåg att vara personlig då är chansen större att lyckas med en krönika/blogginlägg.

Personlig och dramaturgisk
En annan sak som är viktig att tänka på är dramaturgin. Och att dela in texten i tre akter: Början, mitten och slutet. Dock är det inte bara retorik och dramaturgin som gör en krönika läsvärd, det är stilistiken (språket), där du kan skapa din egen personliga stil. Patriks personliga grepp är att i texten ta med ett stycke ur en låttext eller film.
Vad sägs om att få stalltips från Jan Guillou och Karin Olsson? Det är två av dem elva mer eller mindre kända personer som ger sina råd om skrivandets ädla konst.

Skriv och skriv om
Patrik delar med sig av bra och mindre bra krönikor han skrivit. I boken finns också praktiska övningar för den som vill förbättra sitt skrivande, för boken handlar om att skriva och att skriva om. En del av personerna som ger stalltips blir intervjuade andra verkar ha skrivit sin text själva. Varför blev inte alla intervjuade eller fick skriva sin text själva? Boken är mycket bra för den som har viljan och ambitionen att utveckla sitt skrivande i konsten att skriva krönikor (blogginlägg).

Är du nyfiken på Patriks bok? Här ett Smakprov.

Ett annat smakprov ur boken.

Vill du veta mer om Patrik? Läs då en intervju i tidningen Skånska Dagbladet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.