Landet jag får mest frågor om


Bild: Minett Sikström

Australien, Island och New York är några av de länder/platser jag besökt. Men det är inte dessa platser som folk är intresserade att veta mer om eller Hong Kong, Edipsos (Grekland) och Korsika, för att nämna några andra platser jag besökt. Det är i princip bara ett land jag har varit i som folk blir intresserade av att veta mer om.

Vilket land, undrar, kanske, du? Jo, jag talar om Nordkorea. Jag var där en vecka 2012. Dit reste jag med Världens resor. Enda sättet att resa dit är att resa organiserat med resebyrå.

Så här kommer några frågor och svar angående att resa till Nordkorea.

Varför resa till Nordkorea? Tja, varför inte. Vill du uppleva en garanterat speciell och udda resa, då är det hit du bör bege dig.


Bild: Minett Sikström

Får man fotografera vad man vill? Nej, en nordkoreansk guide talar om vad som får och inte får fotograferas.


Bild: Minett Sikström

Är maten god? Både och. Traditionell Koreansk mat gillar jag inte. Grillad anka var gott. Till maten serverades öl eller vatten.

Vilken valuta bör man ha? Dollar eller Euro, båda funkar. Växla inte till inhemsk valuta för den är inte gångbar som turist.


Bild: Minett Sikström

Får man röra sig fritt? Nej, vi hade tre koreanska guider och en svensk färdledare från Världens resor. Vi blev guidade runt till olika platser som exempelvis tunnelbanan som är en sevärdhet med kristallkronor i taket. Något jag inte skulle se på om jag fick röra mig fritt i landet är ett krigsfartyg (Pueblo) från det koreanska kriget på 1950-talet. Men det var vi tvingade till att besöka och bli guidade runt.

Det mest udda under resan? Att niga inför statyer av diktatorerna Kim Il-sung och Kim Jong Il. Vår svenska guide köpte platsblommor och lade vid statyerna. Blommor som sedan återanvänds flera gånger och säljs till turistguider.


Bild: Minett Sikström

Såg du många fattiga människor? Nu var vi mestadels i Pyongyang där eliten bor. Men även där finns fattiga människor. Jag har fått höra av en annan person som var där att han glömde sin kamera på restaurangen de varit på. Han och hans grupp hade ännu inte åkt iväg, så han gick tillbaka, han lyckades komma förbi guiderna, till restaurangen. När han kom in såg han hur serveringspersonalen stod och rensade tallrikarna från besökarna. Så fattigdom och brist på mat finns det gott om i Nordkorea.


Bild: Minett Sikström

Finns det några nöjen för nordkoreanerna? Ja, det finns bland annat en nöjespark med berg – och dalbana och radiostyrda bilar. Vilket vi besökte och behandlades som VIP-personer och fick gå före i kön. Inte en enda person i kön sa någonting. Ingen protesterade, själv tyckte jag att det kändes fel, men som turister och västerlänningar fick vi gå före. Jag frågade vår kvinnliga guide vilken som är hennes favorit av karusellerna? Hon sken upp i hela ansiktet och såg lika lycklig ut som ett barn på julafton och pekade ut en av karusellerna. Nu var hon i tjänst och åkte därför ingen karusell.

Vad var det bästa respektive det sämsta med att resa i Nordkorea? Det bästa är att det är så speciellt och udda. Det sämsta är att man är övervakad nästan hela tiden. Övervakad av guider. Fast det är också det som gör det speciellt. Jag vet inte, vad det sämsta skulle vara, för man slipper envisa försäljare, tiggare och det är ingen risk att bli bestulen.

Vilket land som du har rest till får du mest frågor om?


Bild: Minett Sikström


Bild: Minett Sikström


Bild: Minett Sikström


Bild: Minett Sikström


Bild: Minett Sikström


Bild: Minett Sikström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.