Världen över tröttnar lokalbor på turister och turismen


Bild: Minett Sikström (Gullfoss, Island)

Rapporterna i media duggar tätt om hur lokalbor på olika platser i världen fått nog av turister och turismen. I dag gick det att läsa i Expressen hur: Mallorcabornas ilska mot svenska turister: ”De har tagit över hela ön.”

Protester och lagar
Det är protester, regler och lagar som införs för att försöka råda bot på turister och turismen. Nyligen införde en kroatisk turistort böter för turister som inte kan bete sig vettigt. Ett annat land som har tröttnat på turisters dåliga beteenden är Island.

Många länder har fått nog
Det är inte bara i Hvar, Mallorca och Island som nu reagerar och agerar på att allt för många turister finns på platsen och saknar allt av vad vett och etikett heter, Milano har fått nog av selfiepinnar och glasflaskor. Som om det inte vore nog med dessa fyra platser/länder som lokalbor visar sitt missnöje, i Venedig protesteras det mot turismen.

Kapitalism och konsumtion
Nu lever vi ju i en värld där det handlar om kapitalism och konsumtion och kontentan av detta blir att den som kan skor sig mer än gärna på turister och turismen. Och de som drabbas är de som inte har de ekonomiska resurserna och de som helt enkelt tröttnat på turister och turismen.

Vad innebär turism
Frågan är då vad innebär turism? ”Det handlar om att få en upplevelse av annorlunda karaktär. Turist är något en person är på sin fritid, efter det att personen utfört alla de uppgifter hen har i form av arbete – avlönat, i hushållet eller av ideell karaktär. En del av denna fritid kan användas för att göra en semesterresa. Kanske hen reser till någon annan plats i det egna landet, eller till någon plats i ett annat land,” skriver Anders Steene, docent i Turismvetenskap.

Varför de beter sig illa
Turist är en person på sin fritid, kan detta ha att göra med att så många inte kan bete sig när de turistar. De tycker att de är lediga och har rätt att göra som de vill, när de vill och hur de vill? Det blir tydligt att massturismen är förknippat med nöjen, frihet från den ”reglerade” världen (arbetet), samt (för mycket alkohol) fest.

Halloj världen
En annan resebloggare, Halloj världen, har skrivit om protesterna mot turismen.

Boktips
Vill du läsa mer om turister och turismens baksidor rekommenderas Jennie Dielemans: Välkommen till paradiset, reportage om turistindustrin (Låna som e-bok).

Varför saknar så många vett och etikett på semestern (sin fritid)? Vad tror du?


Bild: Minett Sikström (kö till säkerhetskontroll vid Taj Mahal)

1 svar på ”Världen över tröttnar lokalbor på turister och turismen

  1. tyvärr finns det gott om svenska som svin som beter sig som svin i andra länder. att gå ut på balkongen på ett fint hotell i Bulgarien och drabbas av verbal diarré genom att skrika ”Kuk på er alla g.. bulgarer!”
    (servicemänniskor i turistområden i Bulgarien har ju lärt sig svenska, så tyvärr förstod de!) … Eller komma till Japan och helt öppet skratta åt språket!…Varför åker man då?! För att känna sig överlägsen genom att behandla andra som skit… Tips: stanna inom rikets gränser!
    MOCKBA
    med respekt för länder jag besöker!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.