Vilka länder vill folk inte resa till?


Bild: Minett Sikström (Gata i Delhi)

De flesta som gillar resor har en bucketlist över resmål/platser de önskar att åka till. Men frågan är vilka destinationer folk väljer bort av en eller annan orsak? Den frågan ställde bloggaren 155cm.se på Facebook.

Förvånad över resultatet
Utifrån, denna högst ovetenskapliga, men ändå intressanta Facebookgrupp sammanställde 155cm.se en lista över vart människor inte vill resa. Och jag blev mycket förvånad över resultatet. Även om några saker inte förvånade som att Syrien inte lockar.

Thailand ratas
Att var fjärde person inte skulle vilja resa till Thailand, har jag svårt att tro på. Med tanke på hur många som varit där och hur många som pratar om att vilja resa dit.

Olika argument
Argumentet: ”Krigsdrabbade länder/säkerhetsläget” – kan jag köpa. Jag skulle lätt välja bort länder som Östtimor, Syrien, Irak och Sudan för att nämna några länder. Varav några av dessa länder inte finns med bland alternativen på 155cm.se Facebookgrupp.

Förtrycker
Argumentet: ”Vill inte stödja deras styre/de som förtrycker” – det är säkert någon eller några av dessa som kommenterat som varit i Thailand eller Turkiet. Jag har varit i Thailand och Nordkorea där det råder diktatur. Jag tror när det gäller Thailand att lokalborna, till viss del, mår bra av det kommer turister så det ger en viss inkomst. Nordkoreanerna tror jag behöver få se västerlänningar, att man kan ha andra frisyrer och klädsel med mera.

Kvinnosyn
Argumentet: Kvinnosynen i det landet – jo, jag kan hålla med till viss del. Men faktum är att vi i Sverige inte heller har kommit så långt som jag skulle önska på den fronten. Jag har själv haft en kvinnlig chef som favoriserade manliga anställda och daltade med dem men inte med oss kvinnor. Jag har också haft manliga kollegor som har en fullkomligt vidrig kvinnosyn och där de verkar vara livrädda för kvinnor. Så unken kvinnosyn finns det i allra högsta grad i Sverige också. Sedan spelar kultur och heder en stor roll i många länder och i dessa är kvinnan inte värd någonting.

Indiens kvinnosyn
Indien nämndes i ”undersökningen” som ett land med en dålig kvinnosyn och därför vill folk inte resa dit. Och, ja, de har en lång bit kvar innan de uppnår någorlunda jämställdhet. Jag har varit i Indien och jag blev ifrågasatt av flertalet om hur jag kunde resa till ett land med så dålig kvinnosyn. Innan jag fick dessa reaktioner hade jag inte ens tänkt på det. För trots allt, en unken kvinnosyn råder världen över.

Saknar länder
Jag saknar många länder på listan. Länder som Guinea, Mali, Chad, Libyen, Burkina Faso, Libanon och Colombia. Det finns så klart fler länder som jag just nu inte lockas av, mestadels på grund av krig och säkerhetsläget.

Varför folk inte vill resa till Kina eller Bulgarien begriper jag inte. Eller Bulgarien till viss del, det är det sämsta resmål jag varit på. Inget att se och inget att göra, typ. Men jag antar att det inte är de argumenten som ligger bakom valet av Bulgarien.

Jag har inte Facebook och har därför inte kunnat läsa diskussionerna kring detta ämne.

Vad tycker du om 155cm.se lilla ”undersökning”?Håller du med?

Vilket land/länder vill du inte resa till och varför?


Bild Minett Sikström (Berg – och dalbana i Nordkorea)

4 reaktion på “Vilka länder vill folk inte resa till?

    • Just det, det har du rätt i. Någon kvinnlig statsminister har vi inte haft, ännu. Jag förstår som sagt inte argumentet ”kvinnosyn” för att inte resa till ett visst land. För här i Sverige råder det inte någon bra kvinnosyn, generellt sett.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.