Det bästa sponsrade reseblogginlägget jag läst


Bild: Eskil Fagerström

Att åka på en sponsorresa/reklamresa, som resebloggare eller influencer som en del vill kalla sig, kräver en motprestation. En motprestation i form av att skriva om hotellet/destinationen/restaurangen. Vad ingår då i ”kalaset?”

Bästa reseblogginlägg
I vad som kan vara ett av de bästa sponsrade reseblogginlägg jag läst beskriver Eskil Fagerström, journalist och författare, livet som resebloggare under dagarna tre i Italien, i Ligurien närmare bestämt. Blogginlägget har rubriken: ”Dokument rörande tre förvirrade dagar i Ligurien.”

Redan de första raderna av Eskils blogginlägg var jag fast, varenda mening är innehållsrik. Han skriver om sin naivitet, om hur hashtag känns vagt, om den enahanda kusten. En blandning av sött och salt, helt enkelt. En påse Gott och Blandat.

Inget rövslickeri och lismande
Eskil skriver bland annat om det tråkiga med resan, vilket jag tycker är underbart. Texten är inte lismande, han ger inte läsaren bara de bästa ur godispåsen. Läsaren bjuds på gröna marmeladkulor och annat godis som smakar mindre bra. Ibland känns det som att en del resebloggare skriver sponsrade blogginlägg för sina chefer, det är ett evigt rövslickande. Men Eskil har inget behov av rövslickeri, han bjuder läsaren på det sanna med sponsorresan. Om sanningen med att skriva om ett nytt charterresmål. Om platser som har för mycket turister. Om hur mycket billigare det är med resebloggare/influencer än en helsidesannons i internationell press.

Innehållet i sponsorsresan
Vad ingick då för Eskil i denna promotionresa? Eskil skriver att följande ingick: ”Tre hotellnätter betalda, en lunch och en middag på restaurang, en tre timmars båttur och ett guidat besök på en vingård. Betalningen gjordes av Officine del Levante, en lokal organisation för marknadsföring av området med företag, enskilda och organisationer som medlemmar.”

Förlorar i anseende
Jag själv skrev tidigare i år om reklam på resebloggar, vilket har blivit mitt mest kommenterade blogginlägg. Ett känsligt ämne, tydligen. Dock tycker jag att blogginläggen blir tråkigare och att de förlorar i anseende. Även om jag kan ha en viss förståelse att en del har detta som en sidoinkomst.

Oansvariga resejournalister
Eskils blogginlägg för också tankarna till resejournalister och sponsrade resor. Har du sett en enda artikel i en resetidning där det står tydligt att den är sponsrad? Jag har inte gjort det. Ett mera utförligt resonemang om resejournalister skriver Halloj Världen om i sitt blogginlägg: Och hur funkar det här med ”resejournalister” egentligen?

Tyck till om influencer
Vill du tycka till om influencer? Just nu pågår en undersökning som genomförs av Influencers of Sweden. Grundaren Linda Hörnfeldt skriver om detta på sin blogg. Dock kan jag inte hitta någon information hur länge denna undersökning skall pågå och när sista datum för att delta i undersökningen är. Sedan gillar jag inte svaret: ”Ej tillämpligt” – vad menas med det?!

Så vad tycker du om Eskils blogginlägg? Är det ett inlägg du hissar eller dissar? Och varför tycker du så?

2 svar på ”Det bästa sponsrade reseblogginlägget jag läst

 1. Hej, tack för tankar om detta.
  Jag är alls ingen van resekribent, jag är reporter på dagstidning i vanliga fall och kanske därför lite mer storögt häpen över proffs-resebloggar-fenomenet.
  Vad jag däremot gjort är att skrivit två (helt osponsrade) guideböcker om Italien, och det var då jag knöt de kontakter som gjorde att jag blev inbjuden på den här turen.
  Resejournalistiken (om den nu ska kallas journalistik) har, som jag skrev, verkligen många inneboende och kanske olösliga dilemman. Det handlar dels om finansieringen/sponsringen, men också om det underförstådda ljugeriet i att alla resmål ska beskrivas i positiv dager (det vill säga, en journalistik utan konsekvensneutralitet, eller en recension som aldrig kan vara negativ).
  Jag tycker också medvetenheten om att turismen är en enorm, och kapitalstark industri, är dålig – liksom förmågan att placera turismen i ett lokalt och ekologiskt sammanhang. Kort sagt: en svår genre.
  Våndades en del över blogginlägget, men kom fram till att detta var det enda sätt jag kunde skriva på. Lär väl inte bli några fler bjudresor för min del …

  • Heh, nä så många bjudresor lär det nog inte bli för din del (och inte min heller för den delen). Jag förstår om du våndades, men jag tycker du fattade ett bra beslut som valde att skriva sanningen istället för att ordbajsa på i superlativens ordramsa. Om resejournalistik verkligen är journalistik är en intressant fråga, då de bland annat aldrig verkar vara kritiska och inte nämner att de blivit bjudna på pressresa. Ja, turismen är en mycket kapitalstark ekonomi, många länder skulle ha svårt att klara sig utan den. Som sagt, jag gillar verkligen ditt blogginlägg om resor och sponsring. Det bästa jag läst på evigheter inom den genren!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.