Söderns sötma – en resa genom bokens värld

bok-usa2
Ett av resmålen på min Bucket List är Södern i USA. Och när jag inte kan åka dit i praktiken, just nu, får jag resa dit i teorin. Att läsa är att resa, som en bokhandels slogan låter.

Jag har tagit mig till amerikanska Södern med hjälp av Mikael Timm och hans bok: Söderns sötma – Människor, Musik och Minnen från Mississippis stränder. En plats han tog sig till mycket beroende på en av böckerna han läste som barn,”Huckleberry Finns äventyr” av Mark Twain.

Flera ingredienser
Mikael tar läsaren med på en färd, bland annat, genom Highway 61, Mississippi och Louisiana, en resa som innehåller, i mångt och mycket, det som en resa brukar innehålla. Nämligen följande ingredienser: Glädje och sorg, spänning och leda, söta och sura intryck, allt ackompanjerat av ödmjukhet, självinsikt och inte minst humor.

Humor
Ett exempel på Mikaels humor, eller rättare sagt, jag finner det liten humoristiskt, är meningen: ”Det finns inte en enda kaffeautomat men några hundra meter bort ser jag ett skjul eller möjligen vad en resejournalist skulle beskriva som en pittoresk restaurang.”

Nutid, barndom och blues
Det märks att Mikael när en dröm om att Södern borde vara som i hans barndom, då fascinationen för vad Mississippi och Louisiana kan erbjuda en turist eller i hans fall en lite pojke, som han tenderar att bli i tankens värld i boken. Han tar med läsaren till såväl kända platser och okända och udda platser. Hans ciceron på vägen är musiken, framförallt bluesmusiken, bluesmusik är mycket deppighet som tar lyssnaren med genom slaveriets, bomullens och medborgarrättsrörelsens landskap.

Varför resa
”Det handlar också om möjligheten att gå ut ett liv och in i ett annat,” ja, precis så känner Mikael om varför han reser. Personligen har jag aldrig ens funderat på att se resandet ur den aspekten. Det vill säga byta skepnad och bli någon jag inte är. Sedan finns så klart de skälen de flesta människor har såsom att se fantastiska landskap, vacker konst och möta intressanta människor.

Boken är också allmänbildande, det skrivs en del om vad de färgade människorna har fått utstå och om de företrädare som försökte ändra på situationen. Om slaveri och rasism. Om medborgarrättsrörelsens kamp. Om en del av USA som är fattig, nedgången och glesbefolkad, som tycks ha glömts bort.

Kritik
Kritik mot boken. Vad är det som inte är bra med boken? ”Alltid männens historia.” Det beskriver Godmorgon Världens Sara Stenholm mycket bra. Därför skriver jag inte själv något om detta. Läs och/eller lyssna på hennes kritik.

Blev du nyfiken på boken? Då kan du läsa ett smakprov här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.