En lista om att resa

Taj Mahal 1
En lista om att resa. Jag hakar på resfredag och travel on a cloud och svarar på frågor som är mer personliga kring resande. Jag har lagt till en egen fråga, den ligger sist och handlar om böcker.

Den här resan längtar jag till just nu:
Min längtan till olika resor varierar. Just nu har jag ingen utlandsresa planerad, jag bestämmer mig alltid i sista minuten.

… men det här står mig upp i halsen:
Jag tycker som Resfredag och Travel on a cloud. Jag är så jäkla trött på alla oseriösa företag som hör av sig och vill annonsera på min blogg för en spottstyver. Inlägg som de inte vill uppge att de är sponsrade. Dessutom är det att bryta mot lagen. Snälla, oseriösa företag: Kontakta inte Resedrömmen (mig)!

Det här stället är mitt favoritresmål just nu:
Jag har alltid en konstant längtan till HongKong, ett annat resmål jag längtar tillbaka till är Island. För naturen, maten och spa-badens skull.

Det här prioriterar jag bort till förmån för mer pengar i reskassan:
Jag prioriterar bort att äta lunch på restaurang och tar med matlåda till jobbet. Jag prioriterar också bort de senaste tekniska prylarna, som ändå blir inaktuella snabbt.

Just nu stör jag mig på det här i resebranschen:
Travel on a cloud har svarat bra på den frågan så jag är så fräck att jag svara likadant. ”Att allt fler använder låga lockpriser, fast det slutgiltiga priset blir betydligt högre. Ta till exempel ”En weekend i Berlin för 1 200 kr”. Sedan tillkommer 100 kr i bokningsavgift, väska på flyget, platsbokning … Skriv hellre totalsumman direkt!” Citat från Travel on a cloud

En trend jag tror, eller hoppas, kommer att gå över är:
Resfredag resonerar bra kring detta. ”Alla former av resor där djur, människor eller miljön far illa (jag är väl medveten om att jag själv bidrar till negativ inverkan i miljösammanhang genom alla flygresor). På vissa plan går det i rätt riktning, ett exempel är att Ving, Fritidsresor och Apollo alldeles nyligen fattade ett gemensamt beslut att inte erbjuda elefantridning och djurshower på sina resmål.” Skriver Resfredag Tyvärr har jag bidragit till detta, inte bara genom flygresor, jag har exempelvis varit i Thailand. I Thailand byggs delar av samhället såsom hotell, hus med mera av burmesiska barn och vuxna (flyktingar) som behandlas respektlöst. För att läsa mer om detta rekommenderar jag boken: All-inclusive, Välkommen till Paradiset, reportage om turistindustrin, av Jennie Dielemans, som kom ut 2008. Läs boken!

Det här har jag en förmåga att prioritera bort i resväskan:
Jag prioriterar inte bort någonting. Jag avskyr att släpa på tung packning, så det har blivit lite av en sport för mig att packa lätt. Senast när jag var i Indien i tolv dagar vägde min kabinväska 6,8 kg. När jag reste hem från Indien och checkade in mitt bagage på flygplatsen i Delhi skrattade killen åt mitt lätta bagage.

Jag står inte ut med:
Så trött på att det är så vansinnigt dyrt på flygplatser, det känns som om jag blir rånad när jag handlar något. Därför handlar jag så lite som möjligt på flygplatser.

Skulle jag bara få resa till en plats i resten av mitt liv skulle det vara:
Åh jisses, vilken svår fråga. Det finns så många platser att välja mellan… men jag bör väl svara något, så det får bli Island. Det är en lagom flygresa (flygtid) och inget jetleg. Och så vackert och alldeles, alldeles underbart.

Det allra roligaste respektive tråkigaste med att resa är att:
Det roligaste är förberedelserna och drömmarna, men även att komma fram till resmålet och få se och uppleva natur, kultur och mat. Tråkigaste är ett trist ord, jag föredrar att se det som mindre bra, för resa är ju alltid kul, men det blir mindre bra då man blir sjuk. Själv däckade jag i en rejäl förkylning när jag var i Nepal, vilket resulterade i att jag inte kunde vandra Coca-Cola och äppelpajleden eller Annapurna som den leden heter. Så att drabbas av någon sjukdom, det är mindre bra.

Kommande vecka lovar jag mig själv att:
Då jag inte har någon resa inplanerad behöver jag inte lova mig själv något. Om jag skulle lova något så kanske det skulle vara att äta mer vegetarisk mat. Jag älskar kött men det gör ju inte naturen och djuren på samma sätt. Så äta vegetariskt två dagar i veckan, kanske jag skulle försöka lova mig själv eller vad tycker du?

Vilken bok/böcker om resor och resmål tycker du man bör läsa
Just nu läser jag en bok som heter: Chicago av författaren Alaa Al-Aswany. Boken ger mig en resa i stadens historia, främst den rasistiska historien. Men även om vad Chicago betyder och att staden är så mycket mer än ”vindarnas stad,” som resetidningar beskriver staden som. Föredrar du böcker med fina bilder, rekommenderar jag: Äntligen vilse -om konsten att resa, reseberättelser av Jörgen Ulvsgård. Smaka på Paris, Det går som på räls och Guds paradis, ja , det är ett axplock på vad som bjuds läsaren.Följ med till Panama, Antarktis och Frankrike, för att nämna några länder som Jörgen tar läsaren till.

tjej-delhi

3 svar på ”En lista om att resa

  1. Pingback: En lista om att resa - RESFREDAG.SE

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.